Православна црква

Црква Светог Николе у Сакулама

Црква Светог Оца Николаја репрезентативна је једнобродна грађевина разуђених фасада, изведена у класицистичком стилу.

Северна и јужна фасада решене су са дубоким полукружно завршеним нишама у којима су смештени прозори, а на западном прочељу полукружно завршен прозор над порталом фланкирају две слепе нише истог облика и димензија.

У цркви Светог Николе, саграђеној 1844, унутрашња декорација поседује стилско јединство, будући да је настала као дело једне групе мајстора у кратком временском периоду.

Иконостас је под заштитом Републичког завода за заштиту споменика културе налази се у Сакулама, цркви која је такође посвећена Летњем светом Николи. Ово дело је рад српског сликара Константина Пантелића (Рума, 1800 или 1802 – Доњи Товарник, 1882).

У сликарском опусу Пантелић има 18 иконостаса, преко 500 икона и велики број портрета. Својим радом дао је значајан прилог преображају српског грађанског друштва у Војводини, његове културе, уметности и националне свести.

Ликовни критичар Срето Бошњак, Пантелића сврстава у ред српских сликара тог времена, који су свој ослонац тражили у европском, посебно бечком класицизму, бидермајеру и роматизму, ослобађајући српско сликарство од зоографских канона средњовековне традиције.

Константин Пантелић био је штићеник митрополита Стратимировића и Лукијана Мушицког, што му је донело бројне наруџбине за велике сликарске послове. У цркви се налазе још иконе из 18. и 19. века и једно оковано јеванђеље, штампано у Русији 1760. године. Црква је уврштена у споменике културе великог значаја.

Црква је у неколико наврата реновирана, углавном је реконструисан и замењен кровни покривач ‐ цреп и дотерана је фасада. Унутрашњи радови нису извођени још од двадесетих година 20 века. Године 1997. изведени су радови на покривању крова новим бибер црепом, а 1999. постављени су темељи за нови Светосавски дом, и до 2002. године завршени су сви радови у Светосавском дому. Године 2005. године почели су радови на обнови комплетне унутрашњости храма.

Некада је постајала Водица Свете Петке близу Тамиша, а сада се више не користи, јер је сваке године Тамиш поплави.

Парохијски дом у Сакулама, пре извесног времена, добио је нову фасаду и капију, а у оквиру пројекта које локална самоуправа финансира преко конкурса за верске заједнице.

Ентеријер Парохијског дома у Сакулама реновиран је пре две године, а са реализацијом реновирања екстеријера, грађевински аспект реновирања овог објекта је заокружен.