Галерија

Галерија „Јован Поповић“

Галерија „Јован Поповић“, која уједно представља храм уметности овог краја, носи име једног од водећих уметника српског бидермајерског сликарства, иначе рођеног у Опову. Фундус галерије садржи велики број слика и скулптура наших најпознатијих уметника, а током године се у централном простору редовно постављају изложбе уметничког, историјског, документарног и етно садржаја, организују трибине, концерти и позоришне представе. Сама зграда је заједничко пројектантско дело двојице архитеката, Милорада Бербакова и Спасоја Крунћа. Галерија је била домаћин и велике сликарске колоније која од 2006. године има међународни карактер. У току десетак дана, колико траје колонија, уметници различитих профила раде и стварају на више локација (галерија, атеље, природа), а своје креације остављају домаћину тј. фундусу галерије. Последњих година у оквиру реновиране сале Културног центра која располаже са 200 места организован је велики број биоскоских, позоришних представа и концерата.

Галерија је званично отворена у децембру 1970. године када је у сарадњи са Народним музејом Београд организована изложба слика Јована Поповића. Убрзо након отварања, у галерији се организују изложбе Ивана Мештровића (1971), Уроша Кнежевића (1972), Павела Ђурковића (1972), Зорана Петровића (1973), Арсенија Петровића (1974), Ђуре Јакшића (1982), Милана Коњовића (1990) и многих других.

Галерија је смештена у непосредној околини православне цркве Свети Никола и Основне школе Доситеј Обрадовић. Теоретичари и историчари архитектуре описују зграду галерије као једно од најлепших остварења регионалне архитектуре у Војводини тог времена, које је због своје композиције, архитектонских елемената и материјала, у потпуности усклађено са локалном традицијом и својим окружењем, а истовремено се због свог динамично-визуелног ефекта издваја и истиче као јединствено и препознатљиво здање. Најзначајнија дела у фонду галерије представљају две слике Јована Поповића – Жена свештеника из Вршца и Портрет непознатог грађанина и обе се налазе у сталној поставци изложбеног простора. Према попису из 2020. године, галерија у свом фонду има 1220 експоната, од 260 аутора. Међу ауторима заступљени су: Јован Поповић, Зоран Петровић, А. Хишин, В. Смољни, Јован Витомиров, Оља Ивањицки, Марко Трумић, Стојан Трумић, Коста Брадић, Иво Крушкић и други. У фонду је заступљен и велики број радова египатских, шпанских, украјинских, руских уметника, а значајан део фонда чине и дела наивне уметности, чији су аутори Алжбета Чижикова, Ева Хусарик, Јанош Месарош, Јан Хусарик, Јан Бачур и многи други. (извор: онбопово.орг.рс)

 

Галерија фотографија