Библиотека

Општинска народна библиотека

Централно место када су у питању културни садржаји општине заузима Општинска народна библиотека под чијом је ингеренцијом и изложбени простор (пинакотека) Галерија „Јован Поповић“ у Опову. Библиотека се састоји из четири одељења распоређених по свим насељима општине и поседује више од 50.000 књига, што у односу на број становника представља просек изнад европског. Један од највреднијих експоната библиотеке је комплет књига «Нагy леxицона» на мађарском језику из 1893. године.

Основана је 1951. године и била је саставни део Дома културе Олга Петров. Након затварања Дома културе, библиотека је постала његов правно-имовински наследник и регистрована 1995. године под пуним називом Општинска народна библиотека Опово. Поред своје основне делатности, библиотека обавља и стваралачке/уметничке делатности: организује позоришне представе, филмске пројекције, концерте, уметничке изложбе, едукативне радионице, издавачку делатност (објављује различите публикације, каталоге и програме), кинематографску продукцију, и др. У оквиру библиотеке су (поред седишта у Опову) и огранци у Баранди, Сефкерину и Сакулама, Галерија Јован Поповић од 1970. године, сцена Драган Бјелогрлић од 2016. године, спомен-соба (легат) Зорана Петровића од 2013. године. Матична библиотека задужена за рад Општинске народне библиотеке Опово је Градска библиотека Панчево.

Укупан број књига у фонду Општинске народне библиотеке Опово (подразумевајући збирно у свим огранцима у општини Опово), за 2020. годину је: 66.721 примерак књига (књижевност, дечја литература и научна литература). Библиотечка грађа смештена је у УДК систему. У 2012. години библиотека је приступила електронској обради фондова у ЦОБИС систему и до 2020. године обрадила скоро 90% укупне књижне грађе. Проценат обухваћености становништва 7.32% што Општинску народну библиотеку Опово сврстава у сам врх народних библиотека у Војводини. Просторије библиотеке у Опову чине: позајмно одељење, дечје одељење са читаоницом, одељење за одрасле са читаоницом, архива. (извор: онбопово.орг.рс)

Галерија фотографија