Сточарство

Овчарски дани

Сточарство је уз ратарство у Сакулама традиционално једна од најразвијенијих пољопривредних грана, тако да је и поред глобалне покрајинске тенденције смањивања сточног фонда, било и остало битан чинилац локалне пољопривредне производње. Висок степен аграрности сакулске привреде и популације, као и преко триста хектара пространих пашњака у долини Тамиша, условили су да Сакуле држи општински примат, пре свега у узгоју оваца, а затим и у узгоју крава.

У циљу унапређења производње, половином деведесетих година прошлог века сакулски узгајивачи су основали Удружење сточара «Овчар», а као један од видова њихове активности од 1997. године организује се смотра оваца и крава «Овчарски дани» (познати још и као «Чобански бал» и «Дружење сточара»). Ова манифестација је током времена од изложбе локалног карактера еволуирала у велики регионални сточни сајам, али је истовремено постала и значајан друштвени и културни догађај, тако да је недавно уврштена у велики европски пројекат „Банат 22“, у који су ушле 22 најзначајније манифестације српског и румунског дела Баната.

Овчарски дани се одржавају у другој половини марта, када на платоу испред црквене порте у посебно припремљеним боксовима, своје овце и краве представљају узгајивачи из свих крајева Баната и Војводине. Изложба је такмичарског карактера и подељена је у неколико категорија. У овчарском делу то су јагњад, женска и мушка шиљежад, овнови и колекције оваца (по 5 репрезентативних примерака), док је краварство подељено у три категорије; јунице, првотелке и краве.

Временом се програм манифестације мењао и проширивао са новим садржајима, тако да се данас поред смотре оваца и крава организује изложба овчарских паса «пулина», такмичење у кувању овчијег паприкаша «чобанца», етно базар старих заната и производа, фолклорни фестивал, ликовна колонија, концерти, етно изложба и надалеко чувена трка на магарцима.

О популарности Овчарских дана сведочи пре свега традиционално добра посећеност и константно велика заинтересованост узгајивача и учесника у свим категоријама програма. Манифестација изазива и велику пажњу медија, тако да су о овом догађају током свих ових година редовно извештавале бројне домаће и стране телевизијске станице и новинске редакције. Колики је значај ове манифестације сведочи податак да су у последњих неколико година Овчарске дане званично отварали актуелни републички министри пољопривреде и покрајински секретари, гости су ппонекад и амбасадори појединих европских земаља.

Овчарски дани се у вечерњим сатима затварају Чобанским балом за који перманентно сваке године постоји огромно интересовање. Број карата је ограничен, тако да само 500 срећника има могућност да учествује на завршној вечери коју организују сакулски сточари. Једна од атракција ове вечере је чувена чобанска томбола, на којој се поред разних других награда, додељује и једно «пуле» тј. магаре.

Последњих неколико година пандемија коронавируса променила је ток свему па и концепцији ове манифестације, пар година уназад Овчарски дан је обележен скромно и без гостију али се организатори надају да ће ускоро све бити као и раније.

Галерија фотографија